Ammattipätevyydet

Valitse sopiva paketti alta

Kysy lisää toimistolta p. 050 453 0530 tai sähköpostitse info@mecom.fi

Perustaso 140h

3500 €
 • Perustason ammattipätevyyden koulutus
 • Opetus 140 tuntia
 • Opetusmateriaalit ja muut autokoulupalvelut

Perustaso 280h

5800 €
 • Perustason ammattipätevyyden koulutus
 • Opetus 280 tuntia
 • Opetusmateriaalit ja muut autokoulupalvelut

Jatkokoulutus

alkaen 112,06 €
 • Valittavana eri kursseja
 • Jatkokoulutuksessa opetuksen kokonaismäärä on 35 tuntia viidessä vuodessa

Lisätietoa perustason ammattipätevyydestä

Koulutuksen tarkoituksena on kuljettajien ammatillisten valmiuksien lisääminen, jonka kautta parannetaan liikenteen ja kuljetusten yleistä turvallisuutta.

Perustason ammattipätevyyden saavuttamiseksi uusilta kuljettajilta vaaditaan 280 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutus. Koulutus voidaan antaa henkilön iästä riippuen myös nopeutettuna, jolloin koulutuksen kesto on 140 tuntia.

18-vuotias henkilö, joka on suorittanut kolme vuotta kestävän logistiikan perustutkinnon, linja-autonkuljettajan koulutusohjelmassa, voi toimia paikallisliikenteessä säännöllisellä, enintään 50 kilometrin pituisella reitillä linja-autonkuljettajana.

Ammattipätevyys voidaan saavuttaa ajo-oikeuden (siirtymäsäännös) tai perustason koulutuksen kautta. Jos henkilö on saavuttanut perustason ammattipätevyyden koulutuksen kautta, ja haluaa laajentaa ammattipätevyytensä koskemaan myös toista liikennelajia, hänen tarvitsee suorittaa vain ammattipätevyyden laajennus.

Jos henkilö on saanut 140 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutuksen Puolustusvoimien kautta, on hänen mahdollista suorittaa koulutuksen täydennys 280 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutukseksi.

Ajo-oikeus ja ammattipätevyys

Suoritettu perustason ammattipätevyyskoulutus vaikuttaa siihen minkä ikäisenä henkilö saa ajaa tietyn ajo-oikeusluokan ajoneuvoa ammattimaisesti. Kuljettajien vähimmäisiät ovat seuraavat:

C1/C1E
– 18 v. 140 h koulutuksella

C/CE
– 18 v. jos perustason ammattipätevyys hankittu 280 h koulutuksella ja
– 21 v. jos hankittu 140 h koulutuksella

D/DE
– 21 v. jos perustason ammattipätevyys hankittu 280 h koulutuksella ja
– 23 v. jos hankittu 140 h koulutuksella

D1/D1E
– 21 v. 140 h koulutuksella

Poikkeukset:
D/DE-luokan ajoneuvoa saa kuljettaa paikallisliikenteessä säännöllisillä, enintään 50 kilometrin pituisilla reiteillä 21 v. 140 h koulutuksen jälkeen.

Logistiikan perustutkinnon, linja-autonkuljettajan koulutusohjelman (3 vuotta, 120 ov) kautta 18-19-vuotias saa kuljettaa paikallisliikenteessä säännöllisillä, enintään 50 kilometrin pituisilla reiteillä ja siirtää D-luokan ajoneuvoa ilman matkustajia.

Kuljettajien ammattipätevyyden jatkokouluttaminen

Kuljettajien ammattipätevyysdirektiivi astui voimaan henkilöliikenteessä 10.9.2008 ja tavaraliikenteessä 10.9.2009. Kuljettajien pakollinen jatkokoulutus (35 h) on ollut mahdollista aloittaa jo vuotta aiemmin 10.9.2007 alkaen, niin henkilö- kuin tavaraliikenteessäkin.

Ammattipätevyyden ylläpitämiseksi ja täydentämiseksi kuljettajalle annetaan jatkokoulutusta kuljettajan tehtävän kannalta keskeisissä perustason ammattipätevyyskoulutukseen sisältyvissä oppiaineissa.

 • Jatkokoulutuksessa opetuksen kokonaismäärä on 35 tuntia viidessä vuodessa.
 • Opetus on annettava vähintään 7 tunnin jaksoissa ja se voi koostua teoriaopetuksesta, ajo-opetuksesta tai molemmista direktiivin mukaisissa oppiaineissa.
 • Opetukseen on kuitenkin aina sisällytettävä ennakoivan ajamisen opetusta vähintään 7 tuntia.
 • Osan koulutuksista voi suorittaa verkkokoulutuksina tai etäyhteydellä virtuaaliluokassa.

Lähde: www.traficom.fi

Kuljettajan omat ammattipätevyystiedot

Trafin palvelussa voit tarkastaa ja tulostaa omat ammattipätevyyskoulutustietosi: kuorma- ja linja-autonkuljettajan ammattipätevyyden perus- ja jatkokoulutustiedot.

Tarkista omat tietosi sähköisesti tunnistautumalla tai lomakkeella.

Koulutuksen peruminen

Ilmoitathan viimeistään viikkoa ennen, jos et pääse osallistumaan kurssille, jolle olet ilmoittautunut.
Peruutusmaksu on puolet kurssin hinnasta, jos peruutus ilmoitetaan alle 7 päivää ennen kurssia ja koko kurssin hinta, jos peruutus ilmoitetaan alle 3 arkipäivää ennen kurssia.

Koulutus järjestetään, kun osallistujia on vähintään 5. Jos koulutus joudutaan perumaan osallistujien puutteen vuoksi, ilmoitamme siitä viimeistään kolme päivää ennen koulutusta.